Ecologie

Ierarhizarea tipurilor de poluare!
        Locul UNU:      POLUAREA INFORMATIONALA!!!  
                                            (televiziune, presa, radio...)=(divorturi, sinucideri, ucideri, hotii etc.)
        Locul DOI:        POLUAREA ELECTROMAGNETICA, RADIO SI FONICA!
                                            (telefon mobil si antene gsm, fabrici, masini, linii de inalta tensiune...)
        Locul TREI:      POLUAREA CHIMICA!
                                            (combinate chimice, masini, incendii...)
        Locul PATRU:   POLUAREA MECANICA SI LUMINOASA!
                                            (haine sintetice si neconforme biologiei umane, iluminare nocturna...)
         Poluarea reprezintă contaminarea mediului înconjurător influentand negativ sănătatea umană, calitatea vieţii sau funcţia naturală a ecosistemelor (organismele vii şi mediul în care trăiesc).
        Totusi nicaieri nu se vorbeste de
poluarea informationala, de poluarea mecanica si luminoasa.
        Toate fiintele vii, inclusiv omul, sunt sisteme informationale. Sunt BIOCOMPUTERE ce se alimenteaza cu energia extrasa din materie si care proceseaza in permanenta informatia stocata in materia cu care ele se "hranesc".  De aici rezulta ca noi suntem atat ceea ce mancam, cat si ceea ce nu mancam. Noi am ajuns sa evoluam odata cu hrana noastra pentru ca noi am lasat amprente asupra informatiei pe care am vehiculat-o prin noi si informatia care a trecut prin noi a lasat amprente in noi! Am coevoluat. O simbioza milenara intre fiinte si informatiile schimbate de aceste sisteme. Mergand mai departe, am putea spune ca intreg universul in esenta sa este un MEGA COMPUTER. Materia, substanta fiind doar energia condensata care transporta informatia, un SUPORT informational - (asemanator unui DVD).
        Toate fiintele, toate sistemele cu toate ca sunt implicit deschise ca sa poata exista, ele nu sunt infinite. Sunt tributare continuumului spatio-temporal. Sunt limitate in timp si spatiu, nu ca esenta, ci ca forma. Aceasta limitare nu permite acumularea nelimitata de substanta, energie sau informatie! Aceasta limitare nu permite nici vehicularea nelimitata de materie, energie sau informatie. In consecinta acestora, intr-un plan finit nu poate exista un numar infinit de elemente. Mai exact o multime finita nu poate avea un numar infinit de elemente.
        Daca toate fiintele sunt in esenta sisteme informationale, atunci care este cel mai important plan pentru ele??? Planul informational. De aici putem deduce ca cea mai nociva forma de poluare este POLUAREA INFORMATIONALA!!!  Mancarea este substanta ce contine si energie si informatie. Mancarea prin procesare elibereaza in adancul nostru energia si informatia sa. Dar exista si forme ceva "mai libere" de informatie. Sa ne gandim la ceea ce auzim, vedem, simtim. Sa ne gandim la informatia ce zboara purtata de undele electromagnetice... Si acum sa ne intoarcem...
        Omul fiind un sistem informational finit ca forma si avand capacitatea de prelucrare si constientizare finita, atunci el este suma tuturor informatiilor depozitate si vehiculate in si prin sine. Daca acumulam si vehiculam informatii negative sau nefolositoare oare unde mai ramene LOC pentru cele pozitive??? 
        Omul fiind un sistem material finit, daca acumulam substante nefolositoare sau nocive, oare nu eliminam incet, incet substantele folositoare? Locul este limitat si...
       
SI SA NU UITAM: SUNTEM  70% APA! Sa nu uitam ca apa isi schimba structura fizica si implicit proprietatile chimice la orice actiune asupra sa!!! (zgomote, lumini, ganduri, sentimente, vorbe, miscari...)
TOT CEEA CE SE INTAMPLA PE TERRA  DEPINDE DE SEFUL SAU: HELIOS - Soarele!!!
Clima nu se incalzeste, ci se raceste pentru ca, stiintific vorbind, am intrat in perioada unei mici glaciatiuni.
Toata lumea spune ca se incalzeste clima pentru ca asa au vazut si auzit, dar cati au cercetat asta? Mass-media si Al Gore au "demonstrat" ca se incalzeste, dar doar cateva zile mai calde de vara sau de iarna... NU DEMONSTREAZA CA TEMPERATURA PE TERRA A CRESCUT!!! Avem un precedent psihic care mereu ne este fond/ suport cand vrem sa aratam ca intelegem ceea ce este la moda: "marea incalzire globala".
Terra se raceste datorita unor ciclicitati naturale si este absolut normal sa se acumuleze mai mult dioxid de carbon in atmosfera. Ce se intampla? 
            1.  Modificarile activitatii solare = modificari ale activitatii vulcanice = cantitati de dioxid de carbon suplimentare in natura; (Peste 70 % din CO2 emanat in natura este cauzat de vulcani.) 
2.  Modificarile activitatii solare si racirea climei determina incetinirea activitatii plantelor care automat absorb mai putin CO2. 
3.  Defrisarile amazoniene anuale, prin incendiere, echivaland cu suprafata Elvetiei = mai mult dioxid de carbon, mai putine paduri care sa-l fixeze in masa biologica;
4. Cu toate ca ELITA ECONOMICA ne acuza pe noi ca suntem consumatori de "bunuri" ce produc CO2, ei nu se opresc nicio clipa din productia acestor bunuri, productie in timpul careia se produce cu mult mai mult CO2 decat producem noi plimbandu-ne cu masina sau incalzindu-ne. (Omul cu toata activitatea industriala nu depaseste un procent de 2% contributie la cantitatea de CO2) 
5.  Din cauza racirii apelor oceanice si poluarii sistematice a acestora, planctonul vegetal care absorbea 30% din CO2 terestru, acum este distrus si balenele innebunesc...:) (Sunt nenumarate accidente maritime si se deverseaza produsele petroliere...) (?!?...)
ELITA ECONOMICA ne acuza pe noi ca suntem consumatori de "bunuri" ce produc CO2, dar ei nu se opresc nicio clipa din productia acestor bunuri pe care se bucura sa ni le vanda si sa ne pastoreasca cu ajutorul naivitatii si dorintelor noastre pe care tot ei ni le insufla ca fiind bune. Ba din contra, mai infiinteaza si cate o organizatie ecologica, folosindu-se tot de naivitatea si bunele noastre intentii, ca mai apoi sa aiba motiv sa ne ceara o taxa in plus: taxa pe carbon!!! Credeti ca ei nu stiu ce se intampla??? Stiu perfect!
Investesc miliarde de euro pentru a preveni incalzirea globala, de ce??? Le pasa de planeta???? Nu! Daca clima se incalzeste, noi nu mai trebuie sa ne incalzim, noi nu mai avem nevoie de combustibili si de energie atat de multa si atunci ei nu mai vand petrol, gaze, carbune, uraniu etc... De aceea se chinuie cu tot felul de metode sa scada cantitatea de CO2 din atmosfera. Dar de ce nu opresc fabricile, de ce nu opresc arderea padurilor din zona amazoniana asa cum au intervenit in Irak, Afganistan, Iran si asa mai departe... de ce? Pentru ca acolo nu este petrol!!!!
Daca sunt ecologisti si atat de iubitori de planeta, de ce nu instaureaza o prohibitie a petrolului cum au facut in state si cu alcoolul????  :)))  Pentru ca nu e nevoie... Petrol nu poate face oricine acasa, asa ca statul si petrolistii isi iau banii linistiti...
           Aplicate la nivel global ar avea efecte benefice asupra planetei noastre:
1. Energia eoliana - in ciuda faptului ca vantul reprezinta o sursa inconstanta de energie, miscarea maselor de aer ar asigura 30 % din necesarul omenirii. 
2. Energia solara - Soarele furnizeaza suficienta energie pentru a asigura necesarul omenirii, chiar de cateva ori peste ceea ce avem nevoie in acest moment. Nu trebuie decat sa gasim o modalitate eficienta de a capta aceasta energie. Panourile solare utilizate in prezent sunt destul de neproductive.
3. Puterea oceanelor - valurile, mareele, curentii oceanici reprezinta o imensa sursa de energie cu un continut scazut de emisii de dioxid de carbon in atmosfera. Pana in prezent, marea dificultate in captarea si inmagazinarea acestei energii o reprezinta imposibilitatea de a produce dispozitive capabile sa reziste conditiilor dure din mediul oceanic.
4. Caldura si energia - aproximativ 40 % din energia produsa in termocentrale se pierde prin eliberarea de caldura. Acest fenomen ar putea fi evitat prin amplasarea de microgeneratoare casnice.
5. Locuintele supereficiente - in loc sa cheltuim pe constructia de case ecologice, ar putea fi renovate ecologic cele deja existente.
6. Masinile electrice - deocamdata acestea au trei mari probleme de rezolvat: tinuta de drum inacceptabila, viteza maxima redusa si autonomia bateriilor. Se mai poate adauga pretul care, deocamdata, este prohibitiv.
7. A doua generatie de biocombustibili - biocombustibili pot fi produsi si din deseurile agricole.
8. Captarea carbonului - este una dintre cele mai mari provocari tehnologice actuale.
9. Biochar - un fel de carbune ecologic obtinut prin arderea deseurilor agricole in lipsa aerului . Biochar-ul este extrem de stabil putand fi depozitat in subsol sute de ani, prin realizarea sa s-ar inlatura o parte din emisiile de CO2 din atmosfera.
10. Etuvele de biogaz - pot constitui o solutie pentru a impiedica despaduririle. Energia este obtinuta din metanul degajat de resturile organice, inmagazinate in recipiente speciale, liderul mondial in dezvoltarea unei astfel de tehnologii este China.
Cum putem ajuta Planeta Pamant si pe Noi in acelasi timp...?
Motto: “ Nu putem castiga un razboi cu adversari mai puternici decat fiecare dintre noi, dar putem sa-i lasam sa moara incet de foame!“
          - Sa nu mai taiem copaci!  Sa plantam cel putin 10 copaci pe an de persoana!   
          - Sa nu mai emanam in atmosfera noxe. Sa cumparam masini ecologice, mai mici, mai putin poluante, sau sa adaptam, la cele pe care le avem,  reactoare si sisteme de cracare a hidrocarburilor sau de producere a hidrogenului .
          - Sa nu mai aruncam gunoaie peste tot. Sa ne facem in casa patru sau cinci cosuri de gunoi: "metal", "sticla", "plastic", "hartie" si resturi menajere. Pentru cei care isi permit, sa monteze un "tocator" de resturi menajere si sa dea drumul acestora pe conducta de scurgere. In acest fel vom hrani coloniile de bacterii care ajuta la epurarea dejectiilor si, mai mult, epurarea si reciclarea apelor reziduale va dura mai putin.
          - Sa nu mai consumam energie derivata din combustibili fosili. Sa incercam implementarea sistemelor de producere a energiei alternative. In acest fel vom sustine si stimula producatorii de astfel de sisteme eco. Preturile vor scadea si majoritatea vor apela la aceste energii alternative. Marii petrolisti si industriasi vor cadea incet si preturile carburantilor de asemenea.
          - Sa nu mai consumam hrana de la supermarketuri si superproducatori, ci sa incercam sa ne producem noi sau sa cumparam de la producatorii mici si ecologisti. Superproducatorilor nu le pasa de sanatatea noastra si a planetei care ne hraneste si adaposteste. Folosesc muuulte substante chimice si muuulte otravuri. Acestea ne omoara si pe noi lent, dar distrug si ecosistemele planetei. In curand nu vom mai fi doriti de planeta si simbioza noastra se va "rezilia" de catre Terra!
          - Sa nu mai vanam si braconam animale si pesti. Distrugem indivizi si specii care fiecare au in rol clar si bine definit in ecosistemele terestre. Distrugand ecosistemele, distrugem echilibrul si viata pe Terra.
          - Sa nu mai lucram pentru mariile companii si pentru companiile multinationale care nu sunt decat niste lacuste. Iau tot ce pot, apoi lasa un pustiu in urma.
         - Sa folosim cat mai putin bancile si imprumuturile la banci. Nu vom mai alimenta FMI-ul si bancherii care surpa economiile tarilor si care dicteaza guvernelor cum sa implementeze si ce sa implementeze.
          - Sa ajutam la reciclarea materiilor prime si la curatirea paraielor, raurilor, fluviilor, padurilor si a intregii naturi.
          - Sa ajutam populatiile de bacterii ce recicleaza dejectiile noastre si ale animalelor noastre. Fiecare poate pune in WC cateva capsule cu bacterii si hrana pentru ele. Aceste capsule se gasesc la firmele care vand fose septice ecologice sau la firmele care vand produse ecologice. In acest fel ajutam Terra sa scape mai repede de rahatul nostru, care in ultimile decenii o intoxica si murdaresc.
          - Sa ne informam si sa ne preocupam de viata si sanatatea noastra si a planetei. Daca nu facem acest lucru, nu prea o sa avem ce lasa mostenire copiilor nostri. Si aici ma refer atat din punct de vedere al sanatatii corporale si mentale al copiilor nostri, cat si d. p.d.v. al sanatatii si aspectului planetei - mama, casa noastra.
Toti spunem: "De ce sa fac tocmai eu? Oricum ce pot face eu unul este prea putin si, deci, nu conteaza!" Nu exista greseala mai mare. In acest fel nimeni nu va face nimic niciodata.
Pentru fiecare din noi este important sa aiba responsabilitatea a ce face el si nu sa se uite in gradina vecinului si, in functie de asta, sa cultive mai mult sau mai putin la el in gradina. Sa dam un exemplu prin ceea ce facem si nu prin ceea ce spunem. Dante in "Divina Comedia" spunea: "Drumul catre Iad este pavat cu intentii bune!"
         - Sa ne multumim cu mai putine lucruri materiale si cu mai putina hrana si sa fim mereu nemultumiti de saracia noastra interioara. Sa cultivam modestia si aprofundarea. Sa deosebim constiinta de ego.
         - Sa hranim si sa crestem animalele (capre, oi, vaci...) care ne dau hrana (lapte, oua, branza, miere...) si nu sa le ucidem. Ne ucidem prietenii si sursele de hrana sanatoasa.
         - Sa refuzam imbracamintea sintetica. In acest fel vom stimula productia de haine din fire si fibre naturale. In acest fel se va cultiva din nou in, canepa si bumbac. In acest fel se vor creste din nou oi si capre pentru lana. In acest fel se va folosi mai putin petrol si se va polua mai putin planeta.
         - Sa refuzam incaltamintea sintetica. In acest fel vom fi mai sanatosi si pieile animalelor sacrificate nu vor mai fi arse sau ingropate. Incaltaminea noastra va fi mai trainica si mai comoda. Noi vom fi mai sanatosi si multumind acestor fiinte care "si-au" sacrificat pielea pentru noi, noi vom fi mai impacati si ele vor capata sens si vor evolua.
         - Sa nu mai acceptam hrana modificata genetic. In acest fel noi vom fi mai sanatosi si planeta-mama la fel. Suntem foarte suparati cand ne imbolnavim de cancer si luptam impotriva celulelor cancerigene. Noi suntem un cancer pentru aceasta planeta. Noi distrugem si ne autodistrugem. Cum? Prin alegerile de fiecare clipa. Alegem mancarea modificata genetic si preparata termic = alegem stimularea acestor industrii care distrug si denatureaza hrana noastra si implicit sanatatea noastra; alegem boala, batranetea si moartea.
        - Sa incercam sa ne intoarcem la natura, la tara, la pamant. In acest fel noi vom produce si vom consuma hrana curata, vom scapa de sedentarism si vom duce o viata sanatoasa. Vom evita aglomerarile urbane si vom dejuca planurile marilor puteri ce conduc lumea. Cum? Aglomerare urbana = Dependenta fata de hrana, energie si institutii. = Lipsa libertatii personale. Aceste puteri ne dau bani si ne iau inapoi pe ceea ce tot ei ne ofera (casa, energie, masa, distractie si tot asa). Banii nu aduc libertatea, puterea sau fericirea, ci doar sclavia (dependenta ca de un drog) si iluzia fericirii de moment. Avem mereu nevoie de bani ca sa traim, pentru ca am uitat ca nu banii ne tin in viata, ci bratele noastre si mintea noastra. Banii sunt ca un sedativ. Te scapa de durere pe moment, dar nu te scapa de viata mizerabila care iti produce durerile. Si aici ma refer la mizeria interioara a fiintei si nu la curatenia din orase si institutii :(
         - Sa fim fericiti ca ne-am nascut si sa-i multumim Domnului pentru fiecare zi pe pamant. Sa fim constienti ca suntem trecatori si cu toate acestea, sa fim optimisti si buni cu noi si cu fiintele din jurul nostru. Sa nu traim ca si cum nu am muri niciodata si sa nu ajungem sa murim ca si cum nu am fi trait (regretand ca de fapt nu am trait).
         - Sa nu mai consumam medicamente sintetice si sa apelam cat mai putin la medicina alopata si medicii alopati. Sa transformam hrana noastra si stilul nostru de viata intr-un medicament. In acest fel nu vom mai hrani companii farmaceutice de mii de miliarde de dolari si euro, care ne otravesc apa si aerul, care ne distrug sistemul imunitar ca sa fim dependenti de ei si sa cumparam mereu medicamente.
         - Sa nu ne mai grabim si sa nu mai fim comozi.
Graba produce multe pagube. Atat in interiorul nostru, cat si in exteriorul nostru. Ne grabim si suntem comozi pentru ca nu avem destule resurse interioare sa mai asteptam, sa muncim si pentru ca educatia mondena impune aceasta graba permanenta. Mereu “trebuie“ sa facem ceva si cat mai repede si mai bine. Grabindu-ne uitam de fiinta noastra si cultivam mereu exteriorul nostru. Grabindu-ne ne imbolnavim de bolile acestui “secol al vitezei“ = cancer, leucemie, scleroze felurite, boli cardiovasculare diverse... Graba ne impinge catre FAST-FOOD. Fast-food-ul ne impinge catre spital, apoi catre mormant.
Comoditatea ne duce la o viata sedentara si la un confort pe care il platim cu sanatatea si viata noastra.