marți, 27 martie 2012

Iubirea - Originea Conceptului si Drumul sau!

"Scurta" Prezentare:
   
    Cine a fost intai, oul sau gaina?  Cine a descoperit America, amerindienii sau Amerigo Vespucci?
    Cine a fost la baza ideii teozofice de iubire si compasiune, Crestinismul sau Budhismul?
    Sa privim istoria si cronologia acesteia!
    Toata morala crestina despre iubirea semenilor, iubirea aproapelui, iubirea dusmanilor nu apartine deloc, ca si "patent", crestinismului.  Imi pare rau sa afirm asta.
    Aceasta "dogma" a compasiunii si iubirii neconditionate este straveche in randul ramanilor si rishilor din zona Indiei, Tibetului si Nepalului. Se pare ca dateaza de peste 3~4000 ani. Hinduismul a propovaduit asta cu mult inainte sa se inventeze scrierea la evrei. Pe cand ei erau inca triburi nomade fara pamant si credinta in Dumnezeu.
    Krishna (Krishna) - Avatarul/ intruparea lui Vishnu este primul din punct de vedere mitologic si istoric care este insasi intruparea iubirii (Vishnu - Iubirea - parte din trinitatea hinduista). Se pare ca ar fi trait pe teritoriul Indiei de astazi, dar nu se stie exact in ce perioada, dar cu siguranta cu mult inainte de primele izvoare istorice scrise. Este denumit si "Cel ce-si invinge dusmanii fara lupta". Invatator al lui Arjuna. Cel ce pentru prima data propovaduieste dragostea neconditionata, dragostea chiar fata de dusmani - Bhagavad Gita - Invatarile catre Arjuna! - Il indeamna pe Arjuna sa lupte daca nu are de ales, sa nu fuga, dar sa incerce sa castige lupta prin iubire si nu prin arme si cruzime. Este reprezentat ca un pastor de vaci, mereu senin si vesel si care canta intregului univers din flautul sau!
    Zaratthustra (Zarathustra), oarecum contemporan cu Buddha, in Iranul de astazi, aduce in credintele de atunci, pentru prima data MONOTEISMUL si dragostea fata de lege si buna morala si respinge si anuleaza sacrificiile sangeroase, predicand sacrificiul de sine - abnegatia. Spre sfarsitul vietii sale primeste si revelatia Iubirii, dar nu apuca sa o mai propovaduiasca, fiind ucis de un razboinic!
    In ~500 i.e.n. se naste Budha (Buddha) care prin viata si faptele sale devine iluminat si lasa mostenire "Calea de Mijloc", calea compasiunii, iubirii, a meditatiei si a respectului pentru tot ce este viu si alcatuieste Intregul din care si noi facem parte.
    Tot cam in acelasi timp cu Budha traieste si primeste iluminarea Zalmoxis (Zalmoxis), "Zeul" geto-dacilor.  - Zeul Mos - Zeul Iluminat - Zeul Urs - Zeul Soare - Personaj confundat cu Gebeleizis datorita legendelor care sustin ca s-ar fi retras in adancul pamantului fara sa fi murit. "Doctrina" acestui fost sclav a lui Pitagora, a fost destul de apropiata de cea a lui Budha si apoi de cea a lui Christos, ceea ce a facilitat trecerea geto-dacilor la crestinism atat de repede (la propovaduirea Sf Andrei, Apostolul.) Exista in M-tii Calimani o pestera inchisa publicului care se numeste "Pestera lui Zalmoxis". O perioada de timp a fost pazita de armata - vanatori de munte - unitatea Delut!  :)
    Interesant este ca si Profetul  Muhammad - Mahomed - (n. cca. 570, Mecca; d. 8 iunie 632, Medina) la inceputurile sale propovaduia aceeasi iubire si compasiune si demonstra o morala impecabila. Pe masura ce ostilitatea tuturor din jurul sau a inceput sa-l apese, Profetul a apelat la jaf, razboi si expansiune teritoriala, cruzimi si expeditii militare de pedepsire. Cu toate acestea, Coranul ramane o carte sfanta si in ea sunt recunoscuti majoritatea profetilor evrei implicit si Isus Christos!   
     Muhammad (cel demn de lauda)  primeste prin revelatie de la Arhanghelul Gabriel toate informatiile din Coran, dupa cum sustine traditia. Diverse izvoare si diversi istorici sustin ca Profetul a primit doctrina de la un sclav grec convertit la crestinism .
    In sec. al XVIII-lea se naste in Iranul de astazi un profet modern, Baha'u'llah (Bahá'u'lláh). Ca si ceilalti profeti, el propovaduieste iubirea, unitatea, compasiunea, dreptatea si credinta intr-un singur creator. El devine primul fondator modern al unei religii ce pentru prima data nu mai condamna si exclude alte religii si credinte. Este un reformator prin gandirea sa si exemplu prin viata pe care a dus-o!
    In perioada contemporana au aparut multi Invatatori si Profeti ce au avut si au inca milioane de adepti, dar nu au adus nimic nou fata de Baha'u'llah!  As aminti dintre acestia pe: Huo Yuanjia, Morihei Ueshiba, Osho, Dalai Lama. Ar mai fi multi altii, dar acestia au avut si au cel mai mare numar de adepti.
   Ca o gluma plina de adevar, exista un "Profet" care are adepti de la inceputurile timpurilor si inca are si astazi mai multi decat vrem noi sa stim, credem si intelegem. Acest "Profet" este Banul! Nu banu Manta..., ci moneda de schimb, banul! :)
    Drumul Iubirii continua! 
    Va doresc ca IUBIREA sa calatoreasca si sa curga mereu si prin voi, inaltandu-va, vindecandu-va si umplandu-va de Lumina sa curata!

4 comentarii:

  1. Uneori ma intreb de ce mai toti cei care au propovaduit iubirea au avut tangenta cu razboiul. Ori faceau parte dintr-un popor razboinic, ori din casta razboinicilor, ori din familie de razboinici, ori chiar ei erau razboinici ? Daca studiati aceste " coincidente " probabil veti nutri aceeasi curiozitate!

    RăspundețiȘtergere
  2. sunt multi sfinti care nu au avut nicio treaba cu razboliul si au propovaduit iubirea...si ma refer la adevaratii sfinti,aceia care au fost binecuvantati de D-zeu cu intelepciune si puteri vindecatoare uimitoare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mohamed a fost un prooroc mincinos si un ucigas si un desfranat.

    RăspundețiȘtergere