vineri, 13 noiembrie 2015

Bebelusii, Oboseala si Sanatatea ...




                Ma gandeam...Cand un copil mic incepe sa fie sacait, plangacios, stresat si face numai prostii, parintii si bunicii isi dau seama ca este obosit si ca trebuie sa doarma. Il iau, oarecum impotriva vointei lui, care, culmea, devine mai atasata de ceea ce facea si-l duc la culcare. Dupa ce se trezeste este din nou vesel, linistit si are chef de joaca si de alintat.
                Oamenii maturi nu mai observa ca sunt obositi si nu se duc la culcare. Fac prostii in continuare, se cearta, se streseaza, fac accidente, se ambitioneaza si continua in si cu nebunia lor. Este un gen de schizoidie care merge pana la schizofrenie. Atunci cand ii vezi pe altii si nu te vezi pe tine...incepi sa devi schizofrenic. Nimic grav...! :)
                Oboseala se traduce, din punct de vedere biochimic, prin:
                -  incarcarea sangelui si limfei cu toxine;
                -  incarcarea lichidelor corporale cu dioxid de carbon, acid carbonic, acid lactic, uric, piruvic = acidifiere;
                -  saracirea corpului de nutrienti (glucide, lipide, proteine, aminoacizi), enzime, vitamine, oligoelemente si                 minerale;
                -  hipertermie sau hipotermie ... stari suportate indelung care determina disfunctii enzimatice;
                -  blocaje sau disfunctii hepatice, renale, sau ale colonului;
                -  acumulari excesive de tesut conjuctiv de umplere -  tesut adipos - obezitate;
                -  disfunctii ale sistemului nervos, datorate hipoxii, uzarii sau consumarii mediatorilor;
                -  scaderea cantitatii de apa biologic activa cat si a apei neutre - portante (solvent al toxinelor), dar cresterea                 cantitatii de apa "moarta";
                -  uzuri tisulare, articulare, osoase ...
                Oboseala determina aceste efecte, dar si oricare din acestea genereaza pe cale inversa: OBOSEALA!

                In acest proces al existentei umane, stresul este determinat de oboseala si problemele fiziologice, dar odata aparut, atat din interior sau exterior, stresul reuseste sa intretina si chiar sa amplifice oboseala. In acest mod apare un cerc vicios din care nu se poate iesi decat prin constientizare si sacrificiu. Undeva trebuie facuta o schimbare radicala.
               
                Pentru a minimaliza efectele oboselii si implicit ale stresului, ar fi foarte bine daca ne-am asculta corpul. In primul rand ar trebui sa fim atenti si la noi, la ceea ce suntem si nu numai la ceea ce facem! Constientizarea, introspectia si contemplarea sinelui si existentei proprii, este primul pas catre observarea problemelor cu care ne confruntam, in starea lor incipienta.
                Cand pierdem energie, din diverse cauze si prin diverse actiuni neconcordante cu noi si armonia universului, primul simptom este oboseala si somnolenta. Este primul si cel mai important indiciu ca ceva nu merge bine, ca nu suntem pe drumul nostru si ca actiunile noastre nu ne hranesc, ba din contra ne secatuiesc de resurse, atat la nivel psihologica cat si la nivel biologic. Toate acestea se manifesta pe moment ca si oboseala, dar in timp se transforma in disfunctii si apoi in afectiuni, boli.
                Odihna ne mentine sanatosi! Alimentatia corecta si vie ne mentine odihniti!
                Sanatatea este consecinta si metoda(atingerii) armoniei cu universul si propria existenta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu