marți, 15 octombrie 2013

Supravietuirea si Nutritia



            Supravietuire = capacitatea de a continua/reusii sa traiesti dupa si in timp ce s-a desfasurat o catastrofa, un cataclism sau au avut loc diverse fenomene si actiuni ce afecteaza grav fiinta umana.
            Supravietuirea este un act si o actiune care se poate desfasura atat in natura, in mediul urban sau rural, cat si in mediul interior noua! Mai exact ea poate fi interioara sau exterioara; poate fi prevazuta/programata/pregatita si neprevazuta/nepregatita; de asemenea poate fi considerata capacitatea de a trai mai departe sau ar putea fi inteleasa ca si intelepciunea de a depasii o vietuire pur ordinara.
           
In situatii de supravietuire exterioara- prevazute/pregatite - este necesar sa luam, nu in ultimul rand, in considerare aportul alimentar sau mai exact, alimentatia. Pentru oamenii obisnuiti, alimentele sunt sursa lor de energie(miscare, caldura, viata) si implicit supravietuire. Alimentele care in astfel de situatii sunt preferate sunt: semintele oleaginoase ( nuci, alune, arahide, seminte floarea soarelui, bostan, susan...), apoi fructele deshidratate(mere, pere, struguri, prune, caise, curmale, smochine), cerealele uscate(grau, secara, mei, hrisca), branzeturi uscate(branza, cas, cascaval), mierea de albine maturata, pastura, polen, laptisor matca, sarea gema neiodata, kefiri de apa si kombucha(purifica apa si ofera enzime foarte importante), legume si verdeturi uscate SI LISTA POATE CONTINUA. Ideea de baza este sa gasim acele alimente care sa fie sanatoase, cu capacitate calorica mare, si care sa ne asigure mai tot necesarul de enzime, vitamine, minerale si oligoelemente. In plus ar trebui sa fie usoare si sa reziste in timp. De asemenea nu strica sa avem la noi mici bulgarasi de argila albastra, turmalina si zeolit. Toate purifica apa de elemente chimice nedorite si o ionizeaza negativ. Si nu uitati: profitati de orice fruct si leguma gasita pe drum sau in padure, daca le cunoasteti, pentru ca nimic nu poate inlocui apa biologica si enzimele din viu si proaspat.
In situatii de supravietuire neprevazuta/nepregatita evident ca nu avem un stoc de alimente pregatit din timp. In aceasta situatie trebuie sa incercam sa gasim in primul rand surse de apa pura si potabila, apoi apa biologica din legume, fructe, verdeturi proaspete. Un mod de a purifica apa in lipsa oricarui instrument, substanta sau filtru, ar fi sa folosim un tricou pentru filtrarea mecanica si apoi sa fierbem apa intr-un recipient de metal, ceramica sau intr-o scobitura din lemn pentru a distruge parazitii. Apoi daca ne gandim sa o filtram chimic este suficient sa o punem la soare si sa asteptam pana se face verde si plina de alge. Strecuram algele si apa este deja buna de baut. Evident aceste procedee necesita timp.
Un exemplu de aliment sanatos si foarte usor de gasit ar fi frunzele de brad si molid, frunzele de lamaita, macrisul, frunzele de papadie, frunzele de salcie si altele. Acestea se gasesc mai la tot pasul si este bine sa mancati cat puteti din ele. In situatii de urgenta va ajuta enorm. Toate contin multa vit C, enzime si apa biologica, mai mult papadia dreneaza si bila. Toate acestea va ajuta sa va mariti capacitatea de efort absolut necesara in supravietuire. Intr-un ocean de vegetatie nu puteti muri de foame. Poate in desert se schimba situatia, dar situatiile in care este necesara supravietuirea in desert sunt foarte rare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu